Blog

01. de duimsteun - niet om mee te tillen!

De duimsteun op een saxofoon is niet bedoeld om de sax mee op te tillen maar om je duim op de juiste (steeds zelfde) plek te houden.

02. Relaxte houding en embouchure

Met een relaxte houding speel je het fijnst.

Tip: De laatste jaren wordt veel aandacht besteedt aan het ontwerpen van 'gezondere' saxofoon-straps. De traditionele straps trekken nogal in je nek en omdat we veel achter de computer zitten is onze nek vaak wat gevoeliger. Een erg fijn alternatief is de Saxholder. Ziet er in eerste instantie wat raar uit maar voldoet erg goed; de sax hangt nu op je schouders en lijkt door de constructie wel lichter. Heb ik al veel gezien en gebruik deze zelf ook vaak. Als je gaat googelen kom je er veel tegen. Beste is om uit te proberen of eentje goed bij je past; hangt samen met je houding en lichaamsbouw. En of je veel zittend dan wel staand speelt en of je je sax flink wilt kunnen bewegen.   

03. Een liedje voor de eerste keer uit je hoofd leren spelen - 2e keer moeilijker...

Een apart verschijnsel is dat als je een liedje (dat je al kende) zonet spelend hebt uitgezocht op je instrument, het de 2e keer vaak moeizamer gaat.

Tip: Blijf goed luisteren naar de muziek die je in je hoofd hebt. Probeer op je intuitie te spelen.

04. Zing een stuk eerst eens door!

Je hoeft niet mooi te kunnen zingen; het gaat vooral om de ritmische patronen uit te puzzelen zonder afgeleid te worden door het ook nog moeten bedienen van je instrument.

Tip: Als je dan toch zo bezig bent kijk dan ook alvast even of en waar de herhalingen zitten en wat de vaste voortekens zijn.

05. Vingerpasjes; danspasjes voor je vingers!

Net zoals bij dansen kun je op de saxofoon 'lastige vingerbewegingen in een bepaalde volgorde' oefenen net als je met moeilijke danspasjes doet. Herhaal een bepaalde lastige greepvolgorde (vingerpasjes) een aantal keer achter elkaar; begin langzaam en voer geleidelijk het tempo op.

Tip: Bij een langere lastige passage begin je achteraan met een niet al te lang stuk. Als dat lekker loopt 'plak' je er een stukje voor, begin je dus een stukje eerder. En zo oefen je langzaam maar zeker de hele passage.

06. Articulatie - niet in-let-ter-gre-pen spelen

De articulatie bij het saxofoonspelen kun je heel goed vergelijken met die van het praten; en daar hebben we veel ervaring mee..

Tip: Verbeter je ademsteun; zie binnenkort in dit blog.‘Kijk’ wat er allemaal gebeurt als je praat; je ademsteun werkt dan trouwens perfect.

07. De balans van je sax - de 4 steunpunten

Je hebt je sax eigenlijk op 4 punten vast. 

08. Andere instrumenten bespelen/uitproberen

Het is nooit verkeerd om, als je de kans krijgt, eens op andere instrumenten te (leren) spelen.

09. 2-5-1 voor dummies.

Wat is toch dat 2-5-1 waar muzikanten het wel eens over hebben?

Tip: En hier moet dan nog een TIP komen :)

10. Klinkend in F

Het stuk "staat klinkend in F" - wat betekent dat?

11. Het b-syndroom

De noot wordt op de saxofoon heel vaak overgeslagen bij het improviseren; raar maar waar.

Tip: Door er regelmatig tijdens het improviseren even bewust aan te denken (kun je niet de hele tijd doen) en de b dus "bewust' ook te gebruiken gaan je vingers dat ook meer normaal vinden. En je gaat hem dan ook missen als je hem steeds overslaat. Dus eerst goed bewust van worden en dan langzaam aan aanleren.

12. De belangrijkste noot van een zin...

Deze laatste noot van 'n zin is de belangrijkste!

Tip: Speel de slotnoot met veel aandacht; het 'betaalt' zich echt terug. Luister maar eens naar je favoriete blazers (maar ook zangers) en let maar eens op die slotnoten; kippevel gegarandeerd..

13. Een belangrijke TIP over tips

Wat moet je met al die tips die elkaar ook nogal eens tegenspreken?

Tip: Mijn advies is dus om niet te snel te geloven wat er beweerd wordt; en dat geldt natuurlijk ook mijn over tips  :)

14. Hans Dulfer - Mijn grote inspiratiebron!

Van hem heb ik veel opgestoken en dat later ook gebruikt in mijn eigen spel, lesgeven en methode.

15. mondstukplakkertjes & palmkey risers

Zijn die nuttig en is dat wel nodig?

16. Blijven gas geven in de bocht.. ademsteun!

Laat de druk (ademsteun) tussen de noten niet weg vallen!

Tip: Probeer het maar eens uit met een stukje dat je al uit je hoofd kunt spelen; of anders met iets wat je al lezend wel al goed kunt spelen. Vergelijk maar eens hoe het klinkt als-je-in-let-ter-gre-pen speelt of wanneer je meer portato (met niet al te stevige aanzet) speelt.

17. De Sax & de Wals

Heb je ook niet ooit stiekem gedroomd van een Stoomwals die over een Saxofoon rijdt?? ??