Muzikale ontwikkeling

Mijn muzikale ontwikkeling

Mijn ‘echte’ naam is Peter Steenbakkers en ik ben dus saxofonist. In mijn niet zo dagelijkse muzikale ontwikkeling ligt de grondslag van deze auditieve (= op het gehoor) methode. JazzWorks PopEi P 36
Na een 'veelbelovende' maar niet voor mij geschikte carriere in de research (NatLab Philips) ben ik rond mijn 30e alsnog verstrikt geraakt in de wereld die muziek heet. Ik ben veel (meer) gaan spelen in bands (ruim 50) met nogal uiteenlopende stijlen en kwam (en kom) zo ook nog eens op mooie plekken.

Om je een beetje ’n idee te geven heb ik hier wat bands óp ’n rijtje gezet.

  • The Moonstorm / Funkadellic / o.a. Effenaar, Lowlands
  • Sonic Blast / Big Band / o.a Montreux Jazzfestival, CD
  • Def Real / Hip Hop / veel festivals, radio, CD’s www.defreal.com
  • Teardrops & Memories / Doo Wop / o.a. Carré
  • Soulsuvivors / 15 peace Soulband / o.a. Hamburg
  • Let’s Quit / Ska / ook veel op festivals, CD’s  
  • Shadow Magnetic / NU Jazz, mix van stijlen

Verder nog verschillende funkbands, coverbands, Jump & Jive, soul, Rhythm & Blues, symphonische rock, reggea, jazzcombo’s, theaterproducties, straatorkesten, projekten, studiowerk, ... 

Toen ik heel jong was heb ik veel geleerd van en vooral plezier gemaakt met een goed kinderkoor. En daarnaast de toen nog gebruikelijke blokfluitlessen. Na een hele tijd niets en een jaartje klarinet heb ik een saxofoon gekocht en heb verder mezelf leren spelen. Na mijn afstuderen (HTS) ben ik in een goeie Symphonische-Rock band komen te spelen; dit was de eerste band waar ik ook optredens mee deed. Daar heb ik toen erg veel van opgestoken, ook door de grote diversiteit van de muziek die we maakten. 
Tijdens mijn studie zat ik tijdens het studeren vaak op 'n gitaar (die een paar snaren miste) met de radio mee te spelen. Ik speelde geen akkoorden maar alleen melodieën; gewoon met alles mee wat er zoal voorbij kwam. Waarschijnlijk heb ik daardoor (mijn concentratie lag voornamelijk bij mijn leerstof) dus goed op mijn gehoor en intuitie leren spelen en maakt het me ook niet zo veel uit met welke stijl muziek ik moet/mag meespelen.
Nadat ik gestopt was met mijn baan ben ik naast het veel spelen saxofoonles gaan geven; wat ook erg leerzaam was voor mij zelf omdat ik nooit geen saxles had gehad. Ik werd eindelijk gedwongen om bewuster met mijn instrument en mijn spel bezig te zijn; ik moest het nu anderen uitleggen..  Zo werd me ook steeds duidelijker dat het leerproces in de blazerswereld dus meestal via de boeken gaat; terwijl mijn eigen ervaring uitwees dat dat zeker niet per see de juiste of beste weg is.

Naast het geven van saxofoonlessen volgden pop-workshops, jazz-workshops en uiteindelijk ook veel blazers-workshops. Als saxdocent en workshopleider ben ik al jaren verbonden aan muziekscholen en popcollectieven. Aan het Rotterdam’s Conservatorium ben ik afgestudeerd als popdocent/workshopleider. 

De methode is dus tijdens mijn werk ontstaan en verder ontwikkeld in de lessen en workshops die ik op die manier heb gegeven; plùs door mijn basis als autodidact (op saxofoon) waarbij het auditief (op het gehoor) werken mijn eigen belangrijkste leermethode was èn is.

Mijn eigen stijl

Wat voor stijl speel ik nou zelf?
Ik voel me het meeste aangetrokken tot Funk, liefs beetje rauw, heftig met veel energie (is iets anders dan volume). En stevige (Rhythm &) Blues. Voordeel bij Jazz is dat er erg veel vrijheid is, ook qua bezetting. Je bent ook vrijwel gedwongen goed te ’communiceren’ dus goed te luisteren en te anticiperen. Het kan alle kanten op en het blijft altijd spannend hoe het zal ’uitpakken’; te gek.
Maar uiteindelijk maakt het me niet veel uit; als de intentie om samen te spelen maar klopt.
Eigenlijk verweef ik meestal toch veel stijlen met elkaar; ik ben dus niet echt stijlvast zoals dat heet.