Mijn voorbeelden

Wie zijn mijn eigen voorbeelden?

 Elke muzikant wordt geïnspireerd door anderen. Dat kan zijn op het gebied van samenspelen, stijl, improviseren, toonvorming, communiceren met muzikanten, leven met de muziek, lesgeven, filosoferen, etc. Ik heb een lijstje gemaakt van een aantal muzikanten (voornamelijk saxofonisten) waar ik op verschillende manieren veel van geleerd heb; en die mij dus mede gevormd hebben.

 • Snarky Puppy. Dit is een waanzinnige band bestaande uit jonge muzikanten die allemaal al met grote jongens hebben samen gespeeld. Ze spelen continu en overal in de wereld. Doen allerlei projecten met bekende muzikanten, orkesten maar ook veel experimentele dingen. Kijk eens op hun website. Hier zie je een foto die ik heb gemaakt tijdens een speciaal concert dat ze  op 20 april 2014 samen deden met het Metropool-orkest. In totaal zo'n 80 muzikanten en daartussenin zaten 100 luisterende genieters die ook allemaal een koptelefoon op hadden. Waanzinnig concert. Zal binnenkort wel op Youtube te zien zijn; check it out.
 • David Sanborn. Deze beroemde altsaxofonist heeft veel saxofonisten beïnvloed waaronder Candy Dulfer, Kees ten Dam (Marco Borsato band), Miguel Boelens (7 Eleven, moet je ook eens luisteren). Soms wat gelikte mix van funk, pop en jazz. Maar wel met regelmatig veel spetterwerk ertussen, afgewisseld met (te) zoete meegezongen stukken. Heeft zelf veel CD’s gemaakt en op heel veel opnames meegespeeld.
 • Hans Dulfer. Door velen misschien gezien als een arrogante muzikant. Maar ik heb van hem veel geleerd o.a. het enthousiasmeren van minder ervaren muzikanten. Het ‘uitmelken’ van simpele riffs is zijn handelsmerk plus zijn altijd rouwe sound. Ik omschrijf zijn manier van spelen als Rock & Roll - Jazz. Heeft veel opgestoken van Amerikaanse muzikanten en daar z’n profijt weer uitgehaald; o.a. in zijn manier van zich presenteren, lekker opportunistisch. Keer ’n avond (onvoorbereid) met hem gespeeld; big fun. 
   Well you needn't
  Een stuk van mij: Jeffrey's Tune 
 • Steve Coleman. Heftige saxofonist, erg energiek en ritmies, vaak met stevige drums. Inspirerend voor mij hoewel ik zelf niet zo speel. Nodigt uit om je grenzen te verleggen.
 • Yoshua Redman. Jazz saxofonist. Dijk van ’n geluid; alleskunner.
 • Branford Marsalis. Toen ik hem had gehoord bij Sting vond ik sopraan-sax voor het eerst echt mooi. Weer heel anders was Buckshot Lefonque waar hij meestal tenor speelde; twee mooie CD’s mee gemaakt en daarna weer helemaal afgesloten van die ‘hippe’ funky stijl. zie www.branfordmarsalis.com
 • Van Morrisson. Hij zelf is niet echt sympathiek maar als je zijn mooie muziek live hoort dan voel je de commitment van de hele band; erg strak en hecht. Zijn band is altijd een geöliede machine, wie er ook mee speelt (oa regelmatig Candy Dulfer)
 • James Brown. Ook zo’n muzikant die een ijzere discipline eiste van zijn spelers. De verhalen zijn bekend maar het resultaat is wel een wervelende strakke show.
 • Prince heeft daar veel van overgenomen en aangevuld met heel wat extra’s. Geniaal muzikant vind ik.
 • Maceo Parker. Apparte gast. Zijn geluid heb ik altijd vreemd en niet echt zuiver gevonden maar toch heeft hij, welliswaar met giganten als Fred Wesley op trombone, veel lekkere platen gemaakt. Vooral ook de live opnamen. Luister maar eens naar live on planet groove.
 • Southside Johnny. Moet je een keer live gezien of eigenlijk meegemaakt hebben. Dat leeft pas echt. SJ is een maatje van Bruce Springsteen en ze hebben samen veel gespeeld. SJ is een rauwe versie van BS. www.southsidejohnny.com

  En natuurlijk zijn er nog heel veel andere muzikanten die mij geïnsprireerd  hebben zoals  Zappa, Charlie Parker, Gershwin, Mahler, Satie, Stan Getz, Zoot Sims, Ike Quebec, the Skatalites, Ernest Ranglin and many more.
  Een paar saxofonisten meer van de huidige generatie zijn bijv Gerald Albright, Kirk Whalum, Everette Harp, Euge Groove en nog heel veel meer. Met Spotify kun je je daar lekker in storten; laat je ook af en toe gewoon verrassen.

PS: Hoe meer je naar andere saxofonisten luistert, hoe meer je gaat horen en begrijpen van hun spel. En hoe meer je er van leert te genieten. Daarnaast leer je er 'stiekem' altijd weer van en dat neem je allemaal weer mee in je eigen ontwikkeling.


Petersax 25dec threshold88