Mijn tips

Hier zijn enkele TIPS die je waarschijnlijk wel zult kunnen waarderen:
The Devil's Horn

The Devil's Horn

Een mooi geschreven en heel compleet boek voor sax-liefhebbers: The Devil's Horn - the story of the saxophone, from noisy novelty to king of cool
Dit boek verhaalt o.a. over de ontwikkeling van de saxofoon, over de ontwerper van de sax en verder veel interessante interviews met en verhalen met en over toonaangevende saxofonisten. Ook boeiend zijn de verhalen over hoe de sax in de loop van de 19e en 20e eeuw zich (niet zonder slag of stoot..) een plaats heeft veroverd in de muziekwereld.
Is (nog) niet vertaald maar wel te koop in Nederland.    
ISBN 978-0-312-42557-9   Schrijver: Michael Segell
Amazing Slow Downer

Amazing Slow Downer

Dit is een geweldige app voor op je tablet of smartphone waarmee je al je mp3's (ook je oefeningen dus!) in elk tempo kunt afspelen.
En ook heel eenvoudig de toonsoort/toonhoogte van die mp3's kunt veranderen.
Hij werkt lekker eenvoudig en er zitten geen overbodige toeters en bellen op; dat is een van de redenen dat ik er enthousiast over ben. Kost ongeveer 14 euro maar dat vind ik 'm helemaal waard.
Amazing Slow Downer Roni Music
Mijn favoriete muziekboeken

Mijn favoriete muziekboeken

Ik werk natuurlijk veel auditief (op het gehoor) maar gebruik daarnaast ook graag bestaande boeken/methodes.
Hier volgen een paar van mijn favoriete boeken; oplopend in moeilijkheidsgraad:

  • Michael Sweeney & Mike Steinel: Essential Elements - Jazz Play-Along. Meespeel-CD voor Bb, Eb & C instrumenten. 10 Jazzstandards met de originele melodiën in zo'n beetje de standaard vorm: 2 maal de melodie - een (uitgeschreven) solo - en weer 2 maal de melodie. Je kunt met de voorgespeelde melodie meespelen of kiezen voor de track met alleen de begeleiding waar je dus ook over kunt improviseren. Klinkt erg goed en is ook geschikt voor onervaren blazers.
  • Greg Fishman: Jazz Phrasing for Saxophone (volume 1,2,en 3). Nieuwe stukken over bestaande Jazz-schema's: heel professioneel voorgespeeld. Begint vrij eenvoudig en loopt per deel op.
  • Jim Snidero: Easy-, Intermedialte- & Advance Jazz Conception. 3 Meespeel-CD's met verschillende moeilijkheidsgraden waarmee het fijn spelen is. Zelfde concept als Greg Fishman maar dan qua melodien stuk professioneler en gevarieerder; en toch niet heel moeilijk. Klinkt erg goed allemaal en is ook nuttig voor je timing en je notenlezen.
  • Jamey Aebersold, Play-A-Longs. Dit is natuurlijk een begrip. Hij was, zover ik weet, de eerste die Jazz-meespeel-platen maakte. Hij heeft er ondertussen 134! gemaakt. Op die platen/CD's staan  de begeleidingen van steeds zo'n 10 Jazz-standards . In het boek staan dan de melodieen en schema's voor Bb, Eb, F & C instrumenten. Heel fijn om je favoriete jazzstandards mee te oefenen; en over te improviseen natuurlijk.
  • Andrew D. Gordon: Blues Horn. 20 bluesjes waarover rifs worden (mee) gespeeld. Zit goed in elkaar, lekkere ritmes, redelijk pittige rifs maar goed te doen voor de meeste.
  • John O'Neill: The Jazz Method for Saxophone. Een heel speciaal methode-boek met CD waarin ook veel wordt uitgelegd. De oefeningen lijken gemakkelijk maar zijn toch pittig om goed te spelen en daardoor erg leerzaam. Goed om op een relaxte manier aan je timing en jazz-gevoel te werken.
De Toonlineaal

De Toonlineaal

Ik zie regelmatig dat blazers, zelfs na vaker uitleg te hebben gekregen, veel moeite hebben met het begrip toonladders en de werking en het nut daarvan. Nu is er dus één (lekker dun) boekje waarin de toonladder kort en heel duidelijk wordt uitgelegd. Ik heb vaak gezien dat dat boekje heel verhelderend werkt.  
ISBN 90-70049-309  Schrijver: Anne Klein Geltink