Blazers-Workshops

Blazers-workshops

Blazers-workshops

In '93 ben ik aan het Rotterdam's Conservatorium afgestudeerd als popdocent/workshopleider. In de loop van de jaren heb ik veel pop- en jazz-workshops gegeven.

Daarnaast ben ik me gaan specialiseren in blazers-workshops waarin mijn eigen methode centraal staat. Deze workshops heb ik o.a. gegeven aan muziekscholen, muziekschooldocenten (oa Uden en Weert), prive workshops en aan de Conservatoria Utrecht (HKU) en Enschede (ArtEZ) (de klassieke saxofoonstudenten).

Tijdens die blazers-workshops spelen we dus uitsluitend op het gehoor! We beginnen meestal met eenvoudige naspeeloefeningen en als we lekker op gang zijn worden de riffs wat pittiger en vetter. Hierbij maak ik gebruik van fijne drumbeats uit een drumcomputer om ons te ondersteunen  Door riffs te harmoniseren (meerstemmig maken) klinkt het al gauw nog lekkerder en is het ook tijd voor korte improvisaties tussen de riffs. Het gaat er vooral om om op het gehoor en gevoel lekker aan het spelen te zijn zonder al te veel na te (hoeven) denken. Daarna gaan we improviseren over bluesschema's; hierbij maken we gebruik van lekker klinkende begeleidingtracks. De invulling van de lessen worden uiteindelijk bepaald door het nivo en de wensen van de deelnemende blazers.

Soms geef ik tussendoor wat informatie over bijvoorbeeld de pentatonische reeks, toonsoort, bluesladder, het bluesschema etc. Maar wel steeds op de situatie van dat moment gericht en/of als reactie op vragen die gesteld worden m.b.t. waar we mee bezig zijn.
Opnames van de lessen (of delen ervan) stuur ik erna op zodat ieder die thuis eens rustig terug kan luisteren; dat terugluisteren kan ook weer erg leerzaam zijn.

Regelmatig organiseer ik zelf workshops in Eindhoven (vlakbij het NS-station); hierover zal ik op de site steeds informatie vermelden. Als je ge├»nteresseerd bent om daar aan deel te nemen kun je mij via Contact een mailtje sturen. De details stuur ik je dan op. Het maximaal aantal deelnemers is 8; zo kan ik nog iedereen goed 'in de gaten houden' en eventueel de oefeningen aanpassen. Persoonlijke aandacht, ook bij het improviseren, vind ik heel belangrijk; zo kan ik iedereen persoonlijke adviezen meegeven.

Soms werk ik ook wel met grote(re) groepen: hieronder fotos van een workshop voor 43 saxofonisten in Hengelo september 2013.

Op aanvraag geef ik workshops aan groepen blazers van een vereniging, blaosband of een andere vorm van orkest. Als je zelf genoeg deelnemers bij elkaar hebt kunnen we een eenmalige workshop of een cyclus van een aantal lessen afspreken. Voor details hierover kun je Contact met mij opnemen.