Blog

14. Hans Dulfer - Mijn grote inspiratiebron!

Van hem heb ik veel opgestoken en dat later ook gebruikt in mijn eigen spel, lesgeven en methode.

Voordat ik ‘echt’ begon met muziek maken heb ik ‘n keer een (eendaagse) Jazz-workshop van Hans Dulfer gevolgd. En daar heb ik heel veel van geleerd en onthouden.

  • Zijn respect voor alle deelnemers en enthousiasmerende manier van uitleggen hoe je veel plezier kunt beleven aan het (samen) muziek maken.
  • De afwerking (zeker bij zo’n korte workshop) doet er niet altijd toe; de fun is erg belangrijk.
  • Het fenomeen sax-battle; uit die ervaring is een deel van mijn methode ontstaan. Dit leg ik zo uit!

De workshop was op een zondagmiddag in Eindhoven boven Jazzcafe Wilhelmina waar we op de maandagavond onze presentatie hadden.

Het is vrij lang geleden maar wat ik nooit vergeet was dat Hans mij tijdens een solo begon uit te dagen. We gingen om en om 4 maten spelen en dat was geweldig; ik hoefde helemaal geen moeite meer te doen, alles ging vanzelf. Je hebt dan ook geen tijd om na te denken want je reageert intuïtief op wat je net gehoord hebt. Dat noemen ze dus een sax-battle, als je elkaar gaat uitdagen en er een (soort van) gevecht van maakt. 
En de kroeg stond natuurlijk op z’n kop; want er gebeurde iets duidelijk spontaans en (dus) opwindends op het podium.

Mijn improvisatie-oefeningen zijn hier min of meer uit ontstaan. Ik geef steeds een aanzetje en jij reageert daar dan op; op je gevoel dus, intuïtief. Ik geef vooraf zo min mogelijk informatie omdat je anders gestimuleerd wordt te gaan denken en dan kun je dus minder te voelen.
Muziektheoretische kennis is absoluut niet noodzakelijk, maar 't kan wel een toevoeging zijn. Maar alleen als je die theorie al redelijk begrijpt en weet hoe je die toe moet passen. En er tijdens het spelen niet meer echt over hoeft na te denken, want dan blokkeer je weer.

Mijn methode is dus echt bedoeld om op het gevoel/gehoor te (leren) spelen/improviseren. 


Ik heb nog een keer een avond (ergens in 2001) gespeeld met Hans Dulfer in cafe Kraaij & Balder in Eindhoven.
De begeleiding werd gedaan door een paar ervaren muzikanten uit de regio en Hans en ik verzorgden het blaasgeweld.


Dit is een stukje battle uit het eerste nummer van die avond:                                                      
En dit is een stuk van mij, Jeffrey's Tune; hebben we niet met Hans geoefend of afgesproken.
En nog een jazzstandard Well you needn't: