Blog

02. Relaxte houding en embouchure

Met een relaxte houding speel je het fijnst.


Ik zeg het vaak tegen mijn leerlingen: “Als je houding er tijdens het spelen vreemd uitziet speel je ook niet relaxed” 
Vaak zie je bijvoorbeeld dat iemand met zijn/haar hoofd een beetje naar voren gebogen staat te spelen. Zo belast je de nek onnodig veel; je knijpt daardoor ook je keel een beetje dicht. En het ziet er ook nog eens best raar uit, niet ‘cool’ zeg maar. Ook is het verstandig mooi rechtop te staan; lijkt zo logisch..

Testje:
Ga maar eens staan, hou de sax dwars voor je en til hem een beetje op zodat hij niet aan je nek hangt. Let nu goed op je houding, of je lekker staat zonder spanning, draai je hoofd ‘n keer rustig naar beide kanten. Laat daarna de sax zakken zodat hij aan de strap en dus aan je nek hangt en probeer steeds dezelfde houding te houden. Breng nu het mondstuk heel langzaam naar je mond; niet andersom dus niet je mond naar je monstuk! Blaas even rustig een lange noot en voel of je nog steeds even rustig staat. Herhaal dit af en toe eens.

Laat bij het ademhalen je schouders hangen; dan ga je vanzelf ook lager ademhalen wat je uiteindelijk een betere ademsteun geeft. Hier kom ik in een ander stukje nog uitgebreider op terug.

Ook een relaxte embouchure is erg nuttig! Kijk in de spiegel en zie of je gezicht niet te veel verandert als je begint te blazen. Dus geen overdreven spanningen in je wangen of mondhoeken. En met 2 spiegels kun je ook goed bekijken of je je onderkaak niet naar voren of achter beweegt als je begint te blazen. Hoe minder er verandert hoe beter.

Het is natuurlijk niet mogelijk om op alles (tegelijk) te letten tijdens het spelen. Neem voor je houding af en toe even de tijd om er bewust naar te kunnen kijken.

Tip: De laatste jaren wordt veel aandacht besteedt aan het ontwerpen van 'gezondere' saxofoon-straps. De traditionele straps trekken nogal in je nek en omdat we veel achter de computer zitten is onze nek vaak wat gevoeliger. Een erg fijn alternatief is de Saxholder. Ziet er in eerste instantie wat raar uit maar voldoet erg goed; de sax hangt nu op je schouders en lijkt door de constructie wel lichter. Heb ik al veel gezien en gebruik deze zelf ook vaak. Als je gaat googelen kom je er veel tegen. Beste is om uit te proberen of eentje goed bij je past; hangt samen met je houding en lichaamsbouw. En of je veel zittend dan wel staand speelt en of je je sax flink wilt kunnen bewegen.