Actueel

Op 15 maart start ik een auditieve Workshop van 8 donderdag-avonden  in Eindhoven; voor meer info kijk op de site van JazzWorks Eindhoven.

 


 

Reacties

Johan van der Linden

o.a. lid van het Aurelia saxofoon kwartet, Nederlands Blaasensemble, docent aan conservatoria.

"Ik heb je website bekeken. Proficiat, ik vind het erg goed. Duidelijk, informatief en heel doeltreffend.
Ik zou het kenbaar gaan maken op zo veel mogelijk plekken. Ik heb een link geplaatst op mijn website."

www.johanvanderlinden.nl 

 

Hier zijn wat TIPS die je misschien van nut zijn, over:

* methodes en meespeel-CD's

* nuttige apparatuur en muziekprogramma's

* luistertips 

* leestips

 

• Methodes en meespeel-CD's 

Er is de laatste jaren voor blazers veel oefenmateriaal uitgebracht en vooral veel meespeel-CD's. Ik ken ze uiteraard lang niet allemaal maar wel een paar die erg goed zijn en fijn om mee te werken.

Hier volgen een paar van mijn favorieten:

* Snidero: Easy-, Intermedialte- & Advance Jazz Conception. 3 Meespeel-CD's met verschillende moeilijkheidsgraden waarmee het fijn spelen is. Er wordt gebruik gemaakt van standaard Jazz-schema's waarover compleet nieuwe melodiën worden (voor)gespeeld. Je kunt met die saxofonist meespelen of de track kiezen waar alleen de begeleiding op staat. Ook is er natuurlijk de mogelijk om over die begeleiding te improviseren. Klinkt erg goed allemaal en is ook erg nuttig voor je timing en je notenlezen.

* Michael Sweeney & Mike Steinel: Essential Elements - Jazz Play-Along. Meespeel-CD voor Bb, Eb & C instrumenten. 10 Jazzstandards met de originele melodiën in zo'n beetje de standaard vorm: 2 maal de melodie - een (uitgeschreven) solo - en wer 2 maal de melodie. Ook hier kun je met de voorgespeelde melodie meespelen of kiezen voor de track met alleen de begeleiding waar je dus ook weer eventueel over kunt improviseren. Klinkt ook erg goed. Dit boek met CD is raar genoeg bijna nergens te krijgen en dan meestal met lngen levertijd. Is wel te bestellen bij www.toonsmuziek.nl die ze op mijn verzoek altijd op voorraad heeft.

* Aebersold: Dit is natuurlijk een begrip. Hij was, zover ik weet, de eerste die Jazz-meespeel-platen maakte. Hij heeft er ondertussen honderden gemaakt. Op die platen/CD's staan steeds de begeleiding van zo'n 10 Jazz-standards, gespeeld door erg goeie muzikanten. De melodie staat er niet er niet op; zijn echt gemaakt om zelf de melodie en improvisatie over te spelen. Wel boek bij waar de melodie en schema's instaan voor Bb, Eb, F & C instrumenten.

* Andrew D. Gordon: Blues Horn. 20 bluesjes waarover rifs worden (mee) gespeeld die lekker zijn om mee te spelen. Zit goed in elkaar, lekkere ritmes, redelijk pittige rifs maar goed te doen voor de meeste.

* John O'Neill: The Jazz Method for Saxophone. Een heel speciaal methode-boek met CD waarin ook veel wordt uitgelegd. De oefeningen lijken gemakkelijk maar zijn toch pittig om goed te spelen en daardoor erg leerzaam. Goed om op een relaxte manier aan je timing te werken. 

* Greg Fishman: Jazz Phrasing for Saxophone (volume 1,2,en 3). Zelf geschreven stukken (vaak over bestaande schema's) die heel professioneel worden voorgespeeld.

 

• Nuttige apparatuur en muziekprogramma's

- Band in a Box

Met het programma Band-in-a-Box kun je heel gemakkelijk akkoordenschema's in verschillende stijlen afspelen. Je kunt gemakkelijk schema's invoeren en er zitten al erg veel 'liedjes' in. Heel gemakkelijk te bedienen en vooral voor degenen die graag willen oefenen met improviseren is dit heel nuttig en leuk.

Via internet is dit relatief goedkope programma (ongeveer 100 euro) aan te schaffen.

- Zoom H2 Recorder

Heel erg nuttig is het om terug te kunnen horen wat je gespeeld hebt. Of het nu opnames zijn van een optreden, uitvoering zijn of van een repetitie of oefenen thuis: daar leer je ontzettend veel van!! Sinds een tijdje zijn er compacte recordertjes op de markt waarmee je uren lang kunt opnemen en dit dan via een USB kabeltje even naar je PC kunt kopiëren om het daarna af te luisteren, te knippen etc. Ook op het apparaat kun je terug luisteren maar dat is niet zo heel handig. De Zoom H2 Handy Recoder is erg handig in z'n gebruik. Voor die 180 euro is dat ding echt geweldig. Ik heb hem gekocht via internet bij www.studiodedijk.nl maar zal ook wel bij goeie muziekwinkels te koop zijn.

- Audacity

Met het programmaatje audacity kun je op je PC gemakkelijk knippen en plakken van audio bestanden.Dit programma kun je gratis downloaden.

Amazing Slow Downer

Dit is een geweldige app voor op je tablet (ook android) waarmee je je mp3's kunt afspelen maar ook met een simpele handeling (verschuiven van een fader) het tempo kunt veranderen en zelfs ook nog heel eenvoudig de toonsoort kunt veranderen. Er zitten geen overbodige toeters en bellen op; een van de redenen dat ik er enthousiast over ben. Kost wel ongeveer 13 euro maar dat vind ik 'm wel waard.
Er is trouwens ook een PC versie van; die kost ongeveer 45 euro..

 

• Luistertips

 

Door veel naar saxofonisten te luisteren krijg je een steeds beter beeld van wat er allemaal op een saxofoon mogelijk is èn vooral ook wat jij zelf wel en niet mooi vind. Wèlke saxofonisten spreken je erg aan en ook welke sax (alt, tenor, bariton, sopraan) bevalt je eigenlijk het meest? Wat zijn eigenlijk de verschillen? Op wat voor manieren worden saxen zoal in muziek gebruikt? etc..

Als je niet weet waar te beginnen kun je eens kijken bij mijn lijstje mijn inspriratiebronnen kijken. Daar staan een paar geweldige muzikanten op. 

Maar verder zijn er nog een (groot) aantal oude saxofonisten die heel erg de moeite waard zijn om naar te luisteren: Charlie Parker, Coleman Hawkins, Lester Young, Zoot Sims, Ben Wester, Ike Quebec, Leo Parker, Canonball Adderly, Clifford Jordan, John Gillmore, Dexter Gordon, Sonny Rollins, John Coltrane, .....

En vergeet vooral niet naar jezelf te luisteren!!! 

Daar kun je ook heel erg van genieten en, OK dan, soms van schrikken, maar dat zijn dan weer erg leerzame momenten, vergeet dat niet.

Om jezelf terug te kunnen luisteren moet je natuurlijk wel opnames hebben; die kun je het beste zelf maken, anders ben daarvoor je altijd afhankelijk van anderen. Kijk eens een stukje hierboven naar de beschrijving van de Zoom H2 recorder.

Ik gebruik zelf vaak een 'soundmirror' = 'geluidspiegel' van doorzichtig onbreekbaar kunststof; diameter ongeveer 15 cm, met 'n klemmetje bevestigd op m'n beker. Zo hoor ik puur het geluid wat uit mijn sax komt; ik vind dat erg prettig, zeker tijdens repetities met veel geluid om me heen. Werkt als een monitor maar dan veel eerlijker omdat het geluid niet wordt veranderd door elektronica. Hou je hand maar eens een stukje voor je mond als je praat; hoor je het verschil ?!

 

• Leestips

- The Devil's Horn.

Er is in 2005 een mooi boek , The Devil's Horn - the story of the saxophone, from noisy novelty to king of cool, uitgekomen over de ontwikkeling van de saxofoon. O.a. wordt ook het verhaal over de ontwerper van de sax nog eens erg mooi verteld en verder veel smeuige interviews met veel saxofonisten en verhalen over hoe de sax in de loop van de 19e en 20e eeuw zich een plaats heeft veroverd in de muziekwereld. Is jammer genoeg (nog) niet vertaald maar wel te koop in Nederland.

The Devil's Horn

Michael Segell

ISBN 978-0-312-42557-9

- De Toonlineaal 

Ik zie erg vaak dat blazers, zelfs na vaak uitleg te hebben gekregen, veel moeite hebben met het begrip toonladders en de werking en zin daarvan.

Er is één (lekker dun) boekje waarin de toonladder erg duidelijk wordt uitgelegd. 

Dat is de Toonlineaal geschreven door Anne Klein Geltink, ISBN 90 70049 309. Ik heb vaak gezien dat dit erg verhelderend werkt.

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved Xixion Webdesign | Drukwerkadvisering