Actueel

Op 15 maart start ik een auditieve Workshop van 8 donderdag-avonden  in Eindhoven; voor meer info kijk op de site van JazzWorks Eindhoven.

 


 

Reacties

Hans Dulfer

tenorsaxofonist en inspirator...


"Ik had het al gelezen en ben het natuurlijk helemaal met je eens omdat jouw ideeen over het leren bespelen van een instrument (sax) precies dezelfde zijn als de mijne."
Het is een aanpak waardoor je heel snel sax kan spelen.

www.hansdulfer.nl


de Petersax.com-methode
 

Dit is een methode voor alle blazers die graag willen (leren) spelen zonder bladmuziek.

De meeste methodes voor blazers gaan uit van uitgeschreven oefeningen. De PeterSax-methode gaat heel anders te werk. Het is een auditieve methode; dat wil zeggen dat je op je gehoor oefeningen gaat doen. Velen zullen denken dat dit voor hen te moeilijk is maar dat zal blijken erg mee te vallen.

De methode bestaat uit 3 onderdelen/oefeningen:

1. Naspelen

2. Uit je hoofd spelen

3. Improviseren


1. Naspelen

In de naspeel-oefeningen vind je een aantal voorbeelden van de in totaal 50 muziektracks van ongeveer 1½ minuut. Ik speel hierop korte stukjes voor en, terwijl de begeleiding doorgaat, speel je mij steeds na. Ik start daarbij rustig met maar 3 verschillende (van te voren gemelde) noten die ook nog eens gemakkelijk liggen op je sax (bijvoorbeeld de g, a & b). Zo kun je op je gemak gewend raken aan het naspelen.  

De opzet is dat je op je gevoel, je gehoor, je intuïtie begint (na) te spelen. En dat je niet te veel nadenkt over wat je nou precies aan het doen bent maar geniet van wat er gebeurt. En je bent natuurlijk tegelijk aan het leren.. Het zal je al gauw opvallen hoe gemakkelijk het eigenlijk is. En hoe fijn het is om op deze manier met je instrument bezig te zijn. Als je er eenmaal 'n beetje vertrouwd mee bent zullen de volgende oefeningen weer leuke nieuwe uitdagingen zijn.

Luister hier naar een voorbeeld van een oefening met een gevorderde leerling ........

Voorbeeld:  

Op deze manier kun je dus spelenderwijs en los van bladmuziek een aantal vaardigheden aanleren en/of verbeteren zoals:

* Luisteren: je leert hier beter te luisteren en te onthouden èn er direkt iets mee te doen.
* Uit je Hoofd spelen: nu nog wat ik heb voorgespeeld; later wat je zelf hebt verzonnen = improviseren.
* Fraseren en articalatie: hoe je iets 'uitspreekt', hoe je iets muzikaal 'vertelt'.
* Instrumentbeheersing: door het herhalen van loopjes leren je vingers soepeler te bewegen; en je verhoogt te motorisch geheugen.
* Je Geluid: je werkt zo tegelijkertijd aan je toon, embouchure, aanzetten, ademsteun en alle andere facetten die je geluid bepalen.

 

2. Uit je hoofd spelen.

 
Ik heb vaak van blazers gehoord dat ze eigenlijk wel heel graag uit hun hoofd zouden willen kunnen spelen; maar dat ze dat waarschijnlijk wel nooit zullen leren, "is veels te moeilijk.."
Uit (allereerst) mijn eigen ervaring en die van mijn leerlingen en workshopdeelnemers heb ik kunnen zien dat dat dus erg meevalt.
Ik heb een manier bedacht om dat 'uit je hoofd spelen' op een leuke en redelijk snelle manier te ontwikkelen. Daarvoor gebruik ik om te beginnen liedjes die iedereen goed kent en die lekker in het gehoor liggen: kinderliedjes. Daarna volgen bekende popliedjes waarbij we Karaoke versies als begeleiding (kunnen) gebruiken.
In De oefeningen/Uit je hoofd spelen leg ik verder uit hoe je dat het beste kunt aanpakken.
 

3. Improviseren. 

Een logisch vervolg op het naspelen en het uit je hoofd spelen is natuurlijk het (zelf) improviseren. Velen zullen denken dat dat voor hen een onhaalbare zaak is maar dat is dus absoluut niet zo. Als je maar wat goede 'handvaten' hebt voor hoe je dat moet aanpakken. Als je zomaar in het diepe wordt gegooid en op een stuk moet gaan improviseren loop je waarschijnlijk snel vast. Daarom heb ik hiervoor oefeningen gemaakt waar ik je spelenderwijs leer zelf te improviseren.
Ga hiervoor naar de De oefeningen/Improviseren

 
Als je de oefeningen op CD of als Mp3 (downloads) wilt hebben klik dan op Bestel

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved Xixion Webdesign | Drukwerkadvisering