Actueel

Op 15 maart start ik een auditieve Workshop van 8 donderdag-avonden  in Eindhoven; voor meer info kijk op de site van JazzWorks Eindhoven.

 


 

Reacties

Johan van der Linden

o.a. lid van het Aurelia saxofoon kwartet, Nederlands Blaasensemble, docent aan conservatoria.

"Ik heb je website bekeken. Proficiat, ik vind het erg goed. Duidelijk, informatief en heel doeltreffend.
Ik zou het kenbaar gaan maken op zo veel mogelijk plekken. Ik heb een link geplaatst op mijn website."

www.johanvanderlinden.nl 

 

   Improviseren, op je gehoor en je gevoel !


Improviseren is iets wat (bijna) iedereen wel graag zou willen; toch?
Maar vaak krijg je te horen dat je je dan eerst moet gaan verdiepen in de theorie en je toonladders heel goed moet oefenen; dat is gelukkig niet zo.
Veel blazers wagen zich er echter maar niet aan. Maar er zijn natuurlijk ook blazers die lekker eigenwijs gewoon zelf aan de gang gaan; goed luisteren en (uit)proberen of anderen naspelen. Dat is ook mijn weg geweest en nog. Maar om dat helemaal op je eigen houtje te doen valt niet mee. Ik heb daarom nu ook een nieuwe improvisatie methode ontwikkeld waarmee je op een leuke en gemakkelijke manier kunt leren improviseren. En net als bij de eerdere naspeeloefeningen: al luisterend en spelend (en genietend), zonder papier en op je gehoor.

Ik heb daarvoor een CD gemaakt waarop 16 stukken staan waarover je lekker kunt improviseren, samen (om en om) met mij. Ik help je steeds op weg: we spelen steeds 2-om-2 of 4-om-4 maten. Dit houdt in dat ik bij 2-om-2 de eerste 2 maten improviseer, dan speel jij 2 maten, dan ben ik weer en zo dus steeds om en om. Bij 4-om-4 gaat het op dezelfde manier maar dan dus om de 4 maten. .  

Let op: je hoeft mij nu dus niet na te spelen; je mag nu zelf steeds iets verzinnen.

Hieronder staan 3 stukken van de improvisatie-CD plus een voorbeeld waarop een trompet-leerling meespeelt. Pak je instrument maar en speel lekker mee.

Mocht je geen player zien dan kun je via deze SoundCloud-Link de tracks alsnog beluisteren en ermee gaan spelen.

Voorbeeld met leerling.
Deze Blues is in klinkend Bb. Dat is in G voor de Eb instrumenten en in C voor de Bb instrumenten. Dit is een wat korter stuk waarin we steeds 2 om 2 spelen. Je hoort een trompet-leerling met de oefen-CD meespelen.  
 Short Thing

 

Oefening 1.
Blues in Bb klinkend*. Dat is in G voor Eb instrumenten en in C voor Bb instrumenten. Hier spelen we 2 om 2 maten. Eerst ik 2 maten, dan jij, dan ik weer etc. Niet te veel nadenken.  
 Sister Sue

 

Oefening 2.
Ook een Blues in Bb klinkend*. We spelen nu om de beurt 4 maten; dus 4 om 4. Dat is wel wat moeilijker omdat je nu langere ’zinnen’ moet spelen. Probeer in het midden een ’komma’ te spelen.  
 Slow Times

 

Oefening 3.
Dit is een Blues in klinkend F. Dat is in D voor de Eb instrumenten en in G voor de Bb instrumenten. In dit stuk spelen we het eerste deel 2 om 2 en daarna 4 om 4 maten. Je merkt het vanzelf als het verandert.  
 So Long

  

Op de CD staan dus 16 van deze stukken. In verschillende, niet al te moeilijke, toonsoorten en verschillende blues stijlen. Als je deze op CD of als Mp3's wilt bestellen ga dan naar Bestel.
Als je toch graag wat theoretische informatie wilt hebben bij de improvisatie-oefeningen, kun je hieronder de akkoorden-schema's downloaden plus wat praktische tips. Dit laat ik in eerste instantie achterwege omdat het verwarrend kan werken; velen gaan dan toch te veel nadenken en proberen te beredeneren wat ze moeten spelen en dan kun je doel makkelijk voorbij schieten. Op je gevoel en gehoor kom je al een heel eind, geloof me.

   * Klinkend wil zeggen dat dit de toonsoort is voor de C instrumenten. Dat zijn de meeste zoals piano, gitaar, bas, viool, fluit. Bb instrumenten zijn tenorsax, sopraansax, trompet en nog wat minder gangbare blaasinstrumenten. Hun C is op de piano een Bb; dus is een C op de piano een D voor hen, snap je? Eb instrumenten zijn altsax en baritonsax. Hun C is een Eb op de piano. Daarom is een C op de piano een A voor de Eb instrumenten.

Tip: beperk je in het begin tot de pentatonische reeks dus de 1e, 2e, 3e, 5e & 6e noot van de toonsoort. Met die noten kun je al heel veel doen. Belangrijk is dat je je op je gemak gaat voelen met dit 'spelletje'. Langzaam aan ga je dan je grenzen verleggen.   


 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved Xixion Webdesign | Drukwerkadvisering